Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Especialitats

Maluc

L'articulació del maluc

L'articulació del maluc està formada per la cavitat acetabular i el cap del fèmur. Tota la superfície del maluc està coberta d'una estructura llisa anomenada cartílag articular que li permet un moviment de lliscament suau.

En la pràctica de determinats esports, principalment futbol, ​​tennis i rugbi, es poden produir lesions sent les més freqüents els esquinços, les lesions del labrum i lesions de cartílag.

L'artroscòpia proporciona una forma poc agressiva per tractar els problemes dins de l'articulació amb un menor dany als teixits i una recuperació més ràpida i confortable.

Què és l'artroscòpia de maluc?

L'artroscòpia és un procediment quirúrgic que permet estudiar, diagnosticar i tractar problemes en una articulació. Consisteix en la introducció per punció, en aquest cas dins del maluc, d'un sistema òptic amb font de llum connectat a una càmera digital que permet visualitzar les estructures intraarticulars.

Quines són les lesions més freqüents que tracta l'artroscòpia de maluc?

Cossos lliures articulars: petits fragments cartilaginosos que es desprenen i fan malbé l'articulació
Lesions del rodet glenoideo o labrum acetabular
Lesions del cartílag articular, que envolta el cap del fèmur, provocant irregularitats en la superfície de contacte entre fèmur i acetàbul

Com es realitza la intervenció artroscòpica de maluc, genoll, espatlla, turmell ...?

Les artroscòpies es realitzen a quiròfan amb anestèsia regional de les extremitats. El pacient roman conscient durant el temps que dura el procediment. L'estada en clínica sol ser d'un dia, encara que la tendència progressiva és a realitzar-les en règim d'hospital de dia.

Com és el postoperatori d'una artroscòpia de maluc?

El pacient ha de caminar amb crosses durant uns 10 dies. Al cap d'aquest temps, pot reincorporar-se a les seves activitats quotidianes. Es tracta d'una recuperació poc agressiva i escassament dolorosa.

Què és una pròtesi de maluc?

Una pròtesi és la substitució artificial d'una articulació lesionada o danyada pel desgast del cartílag articular. Les pròtesis estan fabricades en diferents materials: titani, acer, polietilè, ceràmica ... depenent del component al qual ens referim. És important distingir entre el material d'ancoratge ossi o el material de fricció que permet el moviment. La pròtesi substitueixen el cartílag que l'os necessita per poder lliscar i moure. Amb el pas del temps, el cartílag que envolta el cap del fèmur sol perdre la seva hidratació, assecant-se i esquerdant en petits fragments que es desprenen i donen lloc a cossos lliures articulars. Aquests cossos provoquen dolor i cruixits, i a la llarga solen abocar cap a una artrosi.

Per a qui està indicada una pròtesi de maluc?

Són candidates a rebre una pròtesi de maluc aquelles persones que veuen clarament limitada la seva vida a causa del dolor (dificultat per dormir per dolor, canvi d'hàbits en la vida diària ...), independentment de l'edat. Aquesta és una percepció subjectiva, de manera que el propi pacient, en col·laboració amb l'especialista, és qui millor sap si ha arribat el moment de l'implant d'una pròtesi o per contra és recomanable retardar la intervenció quirúrgica.

Com s'implanta una pròtesi de maluc?

Perquè la pròtesi quedi correctament col·locada i s'uneixi a l'os, el cirurgià ha de conformar i adaptar l'os a la peça. A aquest procés se l'anomena ancoratge. Hi ha dues maneres de facilitar l'ancoratge de la pròtesi a l'os:

Conformar l'os de manera que els components de la pròtesi quedin perfectament ajustats a l'os, això és "pròtesi sense cimentar".
Utilitzar un "ciment" que uneix l'os i la pròtesi actuant d'interfase i adaptant les irregularitats de l'anatomia òssia.
La utilització d'una o altra tècnica depèn de l'edat de l'individu i de l'estat o qualitat òssia.

La intervenció es realitza amb anestèsia regional de les cames. La seva durada és d'al voltant d'una hora i quart. L'estada a la clínica varia entre 3 i 5 dies, podent-se allargar en funció de la condició de cada persona.

Com és el postoperatori?

Els pacients que reben una pròtesi de maluc han de portar crosses durant el mes següent a la intervenció. Després poden tornar a fer vida normal, tot i que hi ha disparitat de criteris sobre la pràctica esportiva. No és aconsellable que realitzin esports de contacte (karate, judo, futbol sala ...). Anar al gimnàs i practicar la resta d'esports (bicicleta, tennis, esquí ...) no ha de suposar cap problema.

Quant de temps dura una pròtesi?

Les pròtesis tenen una vida limitada. Normalment no cal canviar-les encara que a partir de els10 anys poden necessitar una segona cirurgia a causa del afluixament de la pròtesi. Les raons d'aquest afluixament poden ser diverses:
  • Per al cas de pròtesis cimentades, pèrdua de la consistència del ciment
  • Infeccions tardanes, degudes a qualsevol possible focus infecciosos secundari
  • L'anomenada "malaltia del polietilè", produïda pel desgast a causa del frec dels materials de la pròtesi. Amb el pas del temps, poden desprendre petites partícules que provoquen destrucció o pèrdua òssia
  • Per tot això és recomanable realitzar controls periòdics, normalment al mes, a l'any als 5 anys i als 10 anys d'haver implantat la pròtesi.