Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia
Medicina de l'esport

Preguntes més freqüents

Què és la reeducació funcional?

La reeducació funcional (EF) és un programa d'exercici físic de coordinació, complementari a la fisioteràpia, que aconsegueix la tornada a l'activitat esportiva en el menor temps possible en un entorn sa.

Quan es comença amb la reeducació funcional?

Durant el procés de rehabilitació després d'una lesió esportiva (o com a tractament de lesions agudes o cròniques), es dissenya un programa d'exercici físic a mida per a cada persona dirigit per un entrenador personal. El programa a aplicar per a cada pacient ho determina un equip mèdic de TMEH, responsable del seguiment de l'evolució.

A qui va dirigit el programa de reeducació?

El programa de reeducació funcional va dirigit als pacients que puntualment hagin superat un cicle de rehabilitació i necessitin una reincorporació eficaç a l'esport en un ambient sa o com a alternativa als programes d'entrenament tradicionals.

Qui coordina el programa?

L'equip d'especialistes format pels Drs. Aleix Vidal, Ignacio Muro, Joan Sarasquete i David Roca configuren un grup altament qualificat amb dedicació a la traumatologia esportiva i cirurgia mínimament invasiva. Ubicats a Centre Mèdic Teknon (Barcelona), els especialistes de TMEH tenen una dilatada experiència en el tractament de les lesions esportives: cirurgia d'espatlla, genoll, maluc i en la reeducació funcional.

Com s'estructura el programa?

El programa d'entrenament funcional s'estructura en períodes de 4 setmanes, amb un nombre variable de sessions setmanals (d'1 a 4) i amb visites esporàdiques d'avaluació mèdica.

L'efectivitat del programa es basa en:
  • Especificitat: els exercicis s'orienten a millorar capacitats específiques de l'esport practicat.
  • Integració: el programa combina i integra exercicis de flexibilitat, equilibri, força i resistència.
  • Propiocepció: el control de l'equilibri és crucial per a qualsevol esport. Una bona propiocepció permet una millor transferència de la força i millor execució tècnica.
  • Progressió: el programa augmenta progressivament la càrrega, millorant la força muscular però alhora progressa també la velocitat amb la qual s'executen els exercicis perquè els moviments siguin més semblants a la pràctica esportiva.
  • Personalització: el programa es dissenya especialment per a cada persona. El ritme dels exercicis i la progressió del programa s'adaptaran a les possibilitats de cada individu.