Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Esquinç o ruptura de lligament?
Què se sent?

Esquinç muscular: Un dolor sord, imprecís. "Quan es produeix un esquinç muscular, les proves de resistència provoquen dolor", afirma el Dr. Ignacio Mur, especialista en medicina esportiva.
Ruptura de lligament: Un dolor més agut, centrat en una articulació. "Un trencament de lligament fa mal al pressionar", explica Mur. "En moure l'articulació, els lligaments s'estiren, el que provoca dolor".  

Quan passa?
Esquinç muscular: "Els esquinços es produeixen quan actives de sobte un múscul fred, així que l'escalfament és essencial", adverteix el Dr. Mur.
Ruptura de lligament: Amb un moviment o canvi de direcció sobtat. "Per això tants jugadors de rugbi es trenquen els lligaments: els tacs es claven al camp i el peu no acompanya el cos en girar", observa Muro.  
En el pitjor dels casos
Esquinç muscular: "Amb tractament, els músculs es reparen en cinc setmanes". L'excel·lent reg sanguini facilita la ràpida eliminació de qualsevol residu.
Ruptura de lligament: "La rehabilitació pot portar cinc mesos. Els receptors interns també estan desconnectats, així que no adverteixen el cervell que l'articulació està inestable, el que sovint provoca noves lesions".  

Tractament ideal

Esquinç muscular: Descansa, pren ibuprofé i aplica't gel 10 minuts cada quatre hores els primers tres dies. "Després fes estiraments suaus i aplica't calor per fomentar el reg sanguini", aconsella el doctor.
Ruptura de lligament: Veu a l'hospital. "Necessites atenció mèdica immediata per diagnosticar l'abast del trencament. Fes-te una ressonància i mantingues l'articulació elevada".    

Estratègia preventiva
Esquinç muscular: Canvia de rutina. Un grup d'investigadors de la Universitat de Lió (França) van observar que els que treballaven zones alternes del cos, canviant del tren superior a l'inferior cada dues setmanes, reduïen la probabilitat de patir esquinços a la meitat.
Ruptura de lligament: Escalfa amb estiraments dinàmics. "A diferència dels estiraments estàtics, provoques el pas de sang per les articulacions mentre estires el lligament, de manera que ganes resistència", observa Muro.