Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Especialitats

Columna

L'experiència de l'especialista en columna, clau en el tractament d'aquestes patologies

En tot tractament és imprescindible valorar l'experiència i la qualificació de l'equip d'especialistes que l'atendrà. A Centre Mèdic Teknon comptem amb reconeguts especialistes de columna, que poden oferir qualsevol tècnica de cirurgia de columna de primer nivell.

El centre disposa de tecnologia d'última generació, que permet, al quiròfan, localitzar amb exactitud la lesió que han de tractar permetent una major precisió i obtenint uns resultats clínics més òptims; sent, a més, pioners en la cirurgia guiada per navegació.

L'excel·lència en tots els procediments i tractaments mèdic-assistencials del centre ha estat reconeguda per la prestigiosa Joint Commission International. Aquest segell, un dels més importants a nivell internacional, garanteix la màxima qualitat, seguretat i precisió en tots els tractaments. Centre Mèdic Teknon és actualment un dels pocs centres que disposen d'aquesta distingida acreditació.

Quin origen tenen les patologies de columna?

En la majoria de casos, al voltant d'un 80%, la patologia de columna té un origen degeneratiu. La resta de casos (20%) solen tenir un origen traumàtic o estar relacionats amb anomalies congénitas.El dolor i la inestabilitat són els principals símptomes associats a aquestes patologies.

Quines proves diagnòstiques es realitzen?

Després de la visita a la consulta, en què l'especialista li examinarà i omplirà la seva història clínica, pot sol·licitar-li una radiografia convencional, per veure el comportament de les vèrtebres i detectar si estan alteradas.Puede completar-se amb un estudi més precís com una ressonància magnètica o un TC.

Quan és necessària la cirurgia?

En casos de patologia degenerativa, la cirurgia és l'últim pas que ha de realitzar-se. En primer lloc, s'ha d'estudiar la possibilitat d'aplicar un tractament conservador, que pot anar des teràpia de fisioteràpia per relaxar els músculs i millorar la mobilitat, fins a mesures d'higiene postural, l'ús de calor local, o l'administració de fàrmacs analgèsics o infiltracions .

Quan la malaltia ha avançat i altres tractaments no donen resultat, o quan hi ha dèficits neurològics, l'especialista pot recomanar una cirurgia.

El pacient ha de conèixer en tot moment a quins tractaments pot sotmetre i participar, conjuntament amb l'especialista, en la presa de decisions.

Quines tècniques quirúrgiques hi ha?

A grans trets, hi ha diferents tècniques quirúrgiques, en funció de la patologia. Gràcies a la instrumentalització i l'aparició de nous sistemes, cada vegada les tècniques són menys agressives, reduint la ferida i els riscos operatoris:
  • Tècniques a cel obert (clàssic)
  • Tècniques mínimament invasives (Cirurgia percutània endocoscópica i Cirurgia microquirúrgica amb mínima incisió)

En els últims anys, les tècniques a cel obert han tendit a minimitzar-se, amb menys agressivitat quirúrgica mitjançant la utilització de diferents aportacions tecnològiques, entre elles, la cirurgia guiada per navegació.

Què és la cirurgia guiada per navegació?

La cirurgia guiada per navegació es realitza amb l'ajuda d'un programa informàtic que, gràcies a una TC i una radiografia del pacient, compon unes imatges en 3D de la columna, que permet a l'especialista una precisió excel·lent en la cirurgia.

En els casos en què s'utilitza aquest sistema, es realitza una TC al pacient en el Servei de Proves Diagnòstiques així com una Radiografia (de front i de perfil) a quiròfan. Amb les dues proves, el sistema informàtic compon una imatge 3D del moment real en què s'inicia l'operació.

A través d'un instrumental i unes càmeres làser específiques que el programa informàtic reconeix, l'especialista pot realitzar la cirurgia d'una forma més precisa i exacta, col·locant els cargols amb un marge d'error menor a 1.5 mm, és a dir, amb un 99.5% de precisió.

Què passa després de la intervenció?

Després de la intervenció, el pacient roman entre 24 hores i 3 dies al centre mèdic. Durant els primers dies d'anar amb compte de no realitzar esforços i cuidar la seva imatge postural. Transcorregut el temps que l'especialista determini, el pacient haurà de realitzar rehabilitació i / o fisioteràpia per recuperar-se físicament i reforçar la musculatura.

El temps que transcorre fins a la tornada a la feina dependrà del pacient, la patologia i la feina que desenvolupi. El període pot ser d'entre un i cinc mesos.