Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Especialitats

Genoll

Anatomia del genoll

L'articulació del genoll està formada per la part distal del fèmur, la part proximal de la tíbia i la ròtula. Els lligaments creuats al seu interior i els lligaments laterals a banda i banda, li proporcionen estabilitat.
Tota la superfície del genoll està coberta d'una estructura llisa anomenada cartílag articular que li permet un moviment de lliscament suau. En el seu interior hi ha uns anells semicirculars de teixit cartilaginós anomenats meniscs que actuen com coixinets. El líquid sinovial permet la lubricació, reduint així la fricció articular.

Lesió de menisc

A l'interior del genoll ha uns anells de teixit cartilaginós anomenats meniscs que actuen com coixinets. Els meniscs es poden fer mal al fer esport o durant l'activitat diària, a causa de impactes repetits o torsions del genoll. A l'lesionar produeixen dolor, inflamació i errors.

El tractament del trencament de menisc pot ser la reparació artroscòpica de la lesió, o bé la resecció de la part de menisc danyada deixant la resta de menisc sa.

La artroscòpia de menisc es realitza sense ingresoy el pacient pot caminar amb crosses immediatament. La recuperació és completa al 90-95% dels casos a les 4-6 setmanes. Si hi ha lesions associades la recuperació es pot prolongar durant diversos mesos.

Lesió del lligament creuat anterior

Els lligaments creuats (anterior i posterior) actuen com estabilitzadors del genoll. La lesió del lligament creuat anterior (LCA) és la més freqüent i se sol produir en realitzar un gir brusc sobre el genoll en esports com l'esquí o el futbol. Quan es lesiona produeix dolor i inflor i dificultat per caminar.

Es recomana el tractament conservador per lesions de l'LCA parcials o en trencaments completes de genolls que mantenen una estabilitat acceptable. Consisteix en un programa de rehabilitació específic i evitar activitats amb torsió del genoll.

En genolls inestables, lesió associada de menisc o pacients que realitzin activitats amb alta demanda s'aconsella el tractament quirúrgic. Es realitza la reconstrucció del lligament danyat creant un de nou a partir d'un tendó del genoll. El tendó pot ser de la pròpia genoll o d'un donant (homoempelt). Els pacients poden caminar amb ajuda d'una genollera i bastons. La cirurgia és efectiva en un 90% dels casos, i pot tornar a l'activitat esportiva als 4-6 mesos.

Lesió del lligament creuat posterior

La lesió del lligament creuat posterior (LCP) se sol produir en accidents de circulació o en realitzar un esport. Es pot lesionar de forma aïllada o associat a altres lesions de menisc i lligaments. Quan es lesiona produeix dolor, inflor i dificultat per caminar.

Es recomana el tractament conservador per lesions parcials o ruptures completes aïllades, en genolls que mantenen una estabilitat acceptable. Consisteix en un programa de rehabilitació.

En genolls inestables o lesions de l'LCP associades a altres lesions de lligaments s'aconsella el tractament quirúrgic. Es realitza la reconstrucció del lligament danyat creant un de nou a partir d'un tendó del genoll. El tendó pot ser de la pròpia genoll o d'un donant (homoempelt). Els pacients poden caminar amb ajuda d'una genollera i bastons. La rehabilitació es perllonga durant uns mesos. La cirurgia és efectiva en un 70-90% dels casos, i pot tornar a l'activitat esportiva als 4-6 mesos

Lesió del cartílag articular

Tota la superfície del genoll està coberta d'una capa llisa anomenada cartílag articular que permet un moviment de lliscament suau. En realitzar esport o amb l'activitat diària, es poden produir lesions del cartílag aïllades o associades a altres lesions. Els símptomes que es presenten després de lesions del cartílag són: dolor, inflor, bloquejos i errors. El tractament d'aquestes lesions és la seva reparació per via artroscòpica. En presència de lesions petites el tractament sol ser el polit de la lesió amb maduixes motoritzades o les perforacions que permeten la reparació de la lesió. En lesions més severes el tractament consisteix a realitzar empelts osteocondrals o trasplantament de condròcits. El procés de recuperació és perllongat (mesos) i el resultat depèn fonamentalment del grau i grandària de la lesió. Les lesions grans de cartílag poden donar lloc a una artrosi precoç del genoll.

Problemes rotulars

Imatge de lliscament de la rótulaLa ròtula és el petit os situat davant del genoll. Llisca pel solc del fèmur amb la flexió i l'extensió. Està coberta d'una superfície llisa anomenada cartílag articular permetent un moviment de lliscament suau.

Els principals problemes relacionats amb la ròtula són la lesió del cartílag (condromalàcia) i la inestabilitat rotuliana (luxacions en diferents graus). Les principals molèsties són dolor, principalment amb escales, inflor i fallades del genoll.

El tractament inicial és conservador i consisteix en rehabilitació, medicació i ortesis. Si aquest fracassa es procedeix al tractament quirúrgic. Consisteix en l'exploració artroscòpica, suavitzat del cartílag articular i alliberament o realineament rotular per permetre un correcte lliscament. Els resultats són satisfactoris en un 70-90% dels casos.

Artrosi de genoll

L'artrosi de genoll es caracteritza pel deteriorament i la pèrdua del cartílag articular i inflamació. El pacient presenta dolor, inflor i dificultat per a la deambulació.

El tractament inicial és conservador: medicació i fisioteràpia. En fases intermèdies sense greu deteriorament articular, les infiltracions de hialurònic i l'artroscòpia pot ajudar a mantenir la funció articular i al control del dolor. Els millors resultats s'obtenen en genolls sense grans deformitats ni deteriorament articular avançat i moviment conservat. L'artroscòpia consisteix en el rentat ylimpieza articular, polit de la superfície del cartílag danyat i resecciónde els fragments meniscals. La cirurgia es realitza sense ingrés i el pacient pot caminar amb crosses immediatament. Es tracta d'un tractament que pot alleujar les molèsties durant uns anys.

En fases avançades de l'artrosi amb greu deteriorament articular el tractament és la pròtesi de genoll.

Fractures del genoll

En la pràctica de determinats esports d'impacte (esquí, futbol, ​​bàsquet) es poden produir fractures a nivell del genoll. El símptoma fonamental és el dolor associat inflor. Les fractures més freqüents són les que afecten a l'altiplà tibial, espines tibials i les fractures osteocondrals.

Si la fractura està desplaçada el tractament és quirúrgic. El mètode tradicional consisteix en cirurgia oberta, amb una important cicatriu i un postoperatori molt dolorós. Nosaltres vam realitzar la reparació amb artroscòpia obtenint un millor resultat estètic i un postoperatori més confortable iniciant la rehabilitació immediatament. A més el dany a l'articulació és menor permetent una millor recuperació del pacient.