Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Cirurgia mínimament invasiva

Cirurgia mínimament invasiva
Què és la cirurgia mínimament invasiva?

En el sentit estricte, el concepte de cirurgia mínimament invasiva (Minimally Invasive Surgery = M.I.S.) està en constant evolució. Les tècniques menys invasives (Less Invasive Surgery = L.I.S.) ja es vénen utilitzant en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia des de fa més de 40 anys, amb les artroscòpies de genoll.

Amb les intervencions quirúrgiques mínimament (MIS) o menys agressives (LIS) evitem seccionar de manera significativa la musculatura i per tant evitem el sagnat excessiu, la necessitat de reconstrucció dels teixits i, per tant, es controla millor el dolor.

Quins són els seus orígens?

La idea d'intentar disminuir l'agressió dels teixits tous davant qualsevol actuació del metge es va popularitzar als EUA a partir de 1990. Els seus impulsors van ser els cardiòlegs i radiòlegs vasculars per disminuir les complicacions relacionades amb exploracions i tractaments sobre artèries coronàries. Posteriorment aquesta idea ha anat ampliant les seves aplicacions cap a la cirurgia del peu, la cirurgia de columna, la cirurgia artroscòpica de qualsevol articulació i, darrerament, cap al tractament de les fractures.

Quins avantatges i inconvenients té la cirurgia mínimament invasiva?

Avantatges:
  • Disminueix el trauma de parts toves (músculs, tendons, càpsula articular ...).
  • Menys pèrdua de sang, menor dolor, recuperació més ràpida. A l'seccionar menys quantitat de músculs, tendons o lligaments, es controla millor la pèrdua de sang durant la intervenció de pròtesi. El dolor postoperatori és menor, i el procés de cicatrització i la rehabilitació són més ràpids.
  • Millor estabilitat dels components. Una pròtesi està formada per dues peces independents que es sostenen gràcies als músculs i tendons que l'envolten. Amb la cirurgia mínimament invasiva, aquestes parts toves pateixen una menor agressió, pel que poden realitzar millor la funció de suport dels components protètics.
  • Millors resultats estètics. La mida de la incisió (i per tant, de la cicatriu), en una pròtesi de maluc implantada per artroscòpia (miniincisión) és d'uns 7 cm, enfront dels 20 cm de les tècniques convencionals.
D'altra banda la cirurgia mínimament invasiva comporta també alguns inconvenients pel que fa a la cirurgia convencional: el cirurgià té una visualització més limitada, resulta més complicat orientar els dos components de la pròtesi (femoral i acetabular) i requereix una experiència avançada en la tècnica quirúrgica .

Totes les intervencions en Cirurgia Ortopèdica es poden fer amb tècniques mínimament invasives?

Teòricament si. Com que és una tècnica recent, el seu ús s'estén exponencialment. Fins a la data els procediments més habituals que es realitzen per tècniques mínimament invasives en l'especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia són:
  • Cirurgia de columna (extirpació d'hèrnies)
  • Cirurgia del peu (galindons)
  • Artroscòpia d'espatlla, de genoll, de maluc, de turmell, de nina, etc ...)